Afgelopen activiteiten

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!

Activiteiten in de kijker

Afgelopen activiteiten - overzicht

 1. Op
  11 apr

  BIJNA VOLZET - Uncle Martin

  Journalist en verhalenverteller Martin Heylen neemt je in deze lezing mee op de prachtige roadtrip die hij door de VS maakte op zoek naar familieleden waarvan hij het bestaan lang niet wist.

  Welkom in de concertzolder van LDC Oud St.-Jozef (Mevrouw Courtmanslaan 93) te Maldegem

  BIJNA VOLZET - Uncle Martin
  Meer informatie
 2. Op
  24 mrt

  De zeven laatste woorden. Een drieluik met Kaori Uemura, Bart Stouten en Stefaan Vermeulen.N.

  In de kapel  van het Sint-Lodewijkscollege te Brugge creëren drie meesters een goddelijk samenspel van muziek, woord en  beeldende kunst. 

  Centraal staan de DE ZEVEN LAATSTE WOORDEN van Christus aan het kruis...  dankzij Haydns muzikaal equivalent. Dit was de aanleiding voor de recentste bundel van voormalig radiopresentator Bart Stouten 'Haydn, het al en ik'.

  In het muzikale luik zal de virtuoze gambiste Kaori Uemura composities vertolken die naadloos aansluiten bij elk van de Zeven Laatste Woorden. Bart Stouten draagt hierbij zeven korte gedichten voor van telkens 14 verzen.

  De Kapel van het Sint-Lodewijkscollege (Magdalenastraat 30, 8200 Brugge) bevindt zich op een kilometer van het Station van Brugge. Het is mogelijk om iemand voor de ingang te laten uitstappen. Er kan gratis geparkeerd worden op één van de speelplaatsen.

  Activiteit
  De zeven laatste woorden. Een drieluik met Kaori Uemura, Bart Stouten en Stefaan Vermeulen.N.
  Meer informatie
 3. Op
  23 mrt

  Toneelbezoek 'V'

  De productie ‘V’ vertrekt vanuit het boek 'Meisjesherinneringen' van  Nobelprijswinnaar (2022) Annie Ernaux (1940) en de ploeg van De Nwe Tijd combineert dit verhaal op de haar kenmerkende manier met nieuwe teksten en persoonlijke interviews. Onbevreesd  zoomen ze in op de vraag met welke verwachtingen je aan je volwassen leven begint, en met welke verwachtingen van de maatschappij je vervolgens wordt geconfronteerd.

  In de ontroerende, grappige en persoonlijke voorstelling ‘V’  in regie van Freek Vielen, gaan Mieke De Groote, Evgenia Brendes, Brenda Corijn , Ellis Meeusen en Suzanne Grotenhuis het gesprek aan over hun verleden en toekomst.

  Locatie: Theater Malpertuis   Stationstraat 25  8700 Tielt

  Activiteit
  Toneelbezoek 'V'
  Meer informatie
 4. Op
  23 mrt

  Concert 'Stabat Mater'

  Maak in de Sint-Vincentiuskerk van Eeklo een visueel aantrekkelijk spektakel mee met live muziek dat recent werd gecomponeerd door de Vlaamse componist Koen Dejonghe en dat een breed publiek zeker zal aanspreken.

  Uitvoering door een groot koor en 4 professionele muzikanten. Een danscompagnie in prachtige kostuums dansen op een originele choreografie. 

  Uitvoerders: het ‘Kamerkoor Terpander’ o.l.v. Godfried Van de Vyvere, het Modern Barock Ensemble o.l.v. Ingolf Collmar samen met Mieke Dhondt (sopraan), Sarah Wyffels (viool), Dieter Vanhandenhoven (orgel) en Koen Dejonghe (piano en synthesizer).

  Leerlingen en leraars van de Kunstacademie van Eeklo verzorgen een muzikale intro bij dit concert.

  Activiteit
  Concert 'Stabat Mater'
  Meer informatie
 5. Op
  19 mrt

  VOLZET - Bezoek aan Oostende

  In 2024 is het 75 jaar geleden dat James Ensor in Oostende overleed. In het kader van het 'ENSORstad 2024’ staat een topexpo in Mu.ZEE centraal rond Ensor en het stilleven in België 1830-1930.

  Om 10.15 u. brengen de Davidsfonds afdelingen van Adegem en van Maldegem een anderhalf uur durend gegidst bezoek aan de tentoonstelling. Om 14 u. vat de Koninklijke wandeling aan waarbij de gids gedurende twee uur de invloed behandelt van het Belgische koningshuis op de groei en de faam van de badstad Oostende. Ingrediënten zijn o.a. urbanisme en architectuur, binnen- en buitenlandse politiek, amoureuze en anekdotische referenties. 

  Samenkomst aan het zwembad van Maldegem (carpooling). Vertrek ten laatste om 9 uur. Trein vertrekt in Brugge om 9.38 u.

  Maximum 15 personen.

  Activiteit
  VOLZET - Bezoek aan Oostende
  Meer informatie
 6. Op
  03 mrt

  Davidsfonds Adegem bekroont schrijftalent

  Voor de Junior Journalist 2023-2024 selecteerden de leerkrachten van het 5de en het 6de leerjaar van de Adegemse basisscholen De Papaver & De Kruipuit 19 werkjes. De Davidsfonds schrijfwedstrijd stond in het teken van ‘Oost-West thuis best’. De bekroonde werkjes en de winnaars zijn ondertussen bekend.

  De prijsuitreiking vindt plaats in basisschool De Papaver, Adegem-Dorp 19 a.

  Activiteit Junior Journalist
  Davidsfonds Adegem bekroont schrijftalent
  Meer informatie
 7. Op
  25 feb

  Aperitiefgesprek met Marie-Anne Standaert

  Tijdens een aperitiefgesprek op zondagvoormiddag vertelt Marie-Anne Standaert over haar leven vol (jazz)muziek. Ze werd geboren in het landelijke Adegem, waar ze op 11 jarige leeftijd in de plaatselijke fanfare de bugel ter hand nam. Al vlug voelde ze dat dit datgene was wat ze later wou doen! Het werd een echte passie en doorheen de middelbare en hogere studies bleef muziek altijd op de eerste plaats komen. Uiteindelijk trok ze naar het conservatorium van Brussel voor een jazzopleiding trompet. Van het ene kwam het andere. Gaandeweg speelde Marie-Anne in steeds meer groepen en projecten, van allerlei aard.

  Welkom in de cafetaria van cc Den Hoogen Pad, Elisabethlaan 3 in Adegem.

  Activiteit
  Aperitiefgesprek met Marie-Anne Standaert
  Meer informatie
 8. Op
  18 feb

  Film 'Mijnheerke van Maldegem...', ruim 90 jaar later

  In 1932 verfilmde Gabriël De Lille, zoon van Victor, de sage 'Mijnheerke van Maldegem en de 36 ketellappers'.  Onlangs werd de film met de steun van de heemkundige kring Het Ambacht Maldegem gerestaureerd. Ruim 90 jaar na zijn ontstaan is er een éénmalige voorstelling gepland.

  Speciaal voor deze 'stomme' film creëerde de van Maldegem afkomstige musicus en componist de muzikale begeleiding.

  Welkom in de cafetaria van cc Den Hoogen Pad, Elisabethstraat 3 in Adegem.

  Activiteit
  Film 'Mijnheerke van Maldegem...', ruim 90 jaar later
  Meer informatie
 9. Op
  21 jan
  inMaldegem 

  Toast Literair met Chris De Stoop

  Literair recensent Jooris Van Hulle gaat in gesprek met Chris De Stoop  (°19..) en leert de toehoorder deze veelzijdige auteur en zijn recente werk beter kennen.

  Activiteit Toast Literair
  Toast Literair met Chris De Stoop
  Meer informatie
 10. Op
  07 dec

  De melkboer en de geschiedenis

  John Vandaele, een geëngageerd journalist en auteur, is te gast in de concertzolder van Oud St.-Jozef, Mevrouw Courtmanslaan 92 te Maldegem.

  Vanuit zijn boek vertelt John Vandaele boeiende korte verhalen over zijn West-Vlaamse grootouders en zijn vader, een melkboer. Deze zetten zich voort in persoonlijke belevenissen in Gent waar hij psychologie studeerde, woonde in een sociale wijk en zich lokaal engageerde. De verhalen wisselen af met kritisch onderzoek van de globale verschuivingen die wij meemaken: het klimaat, de impact van het ongebreidelde, globale neoliberale kapitalisme en het groeiend sociaaleconomische onevenwicht tussen arm en rijk.

  Activiteit
  De melkboer en de geschiedenis
  Meer informatie