Over VOLZET - De sleutel tot onopgeloste moordzaken | Sofie Claerhout

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!

Activiteiten in de kijker

18 mrt
# 4063

VOLZET - De sleutel tot onopgeloste moordzaken | Sofie Claerhout

Sofie Claerhout (°1993) ontwikkelde een techniek waarmee ze met het Y-chromosoom, via verwantschapsonderzoek, misdadigers (moorden, ontvoeringen, zedendelicten) tot in de 40e graad kan terugvinden. 

 Zij doctoreerde hiermee aan de KULeuven (www.csy-leuven.be).  In 2019 kreeg ze de hoofdprijs op het Wereldcongres Forensische Genetica ISFG. In 2021 werd ze winnaar van de prestigieuze PhD Cup (https://www.phdcup.be/editie-2021) en won ook de publieksprijs.  

Er is goede hoop dat Sofie met haar techniek ook de moord uit 1991 op Ingrid Caeckaert, uit Maldegem afkomstig, zal kunnen oplossen.  Immers, op  3 februari jl,  kwam het bericht dat de federale regering  de wetswijziging heeft goedgekeurd die het  gebruik van haar revolutionaire techniek zal toelaten. De verwachting is dat in de loop van het voorjaar het parlement zijn goedkeuring zal geven. 

Faroek Özgünes, nieuwsanker en misdaadjournalist bij VTM zal de voordracht inleiden en duiding geven over de voorziene stappen na de goedkeuring van het wetsvoorstel. 

Ter plaatse kan u een door Sofie getekende boek bekomen "DADER ONBEKEND" . Heb je reeds een boek dan zal Sofie het met plezier tekenen.

De volledige opbrengst van de lezing gaat naar het onderzoekslabo van Sofie Claerhout, KU Leuven.  Een schenking is altijd welkom, info op volgende website  https://www.csy-leuven.be/steun-csy/

Afspraak in ldc Oud Sint-Jozef, Mevrouw Courtmanslaan 93,  Maldegem

zaterdag 18 maart 2023 om 15:00 uur

Tekst 

Prijzen

Ticket Prijs
Via het Davidsfonds € 10,00

Inschrijven via sofie.maldegem@telenet.be.

Inschrijving is pas definitief na de gepaste storting (volgens aantal deelnemers) op rekening BE93 7470 3294 5267 van Davidsfonds Maldegem, p.a. Koning Albertlaan 46b9, 9990 Maldegem.

Drankje achteraf inbegrepen.

Opgelet ! Het aantal plaatsen is beperkt.

Labels: Activiteit